caroline de roy

educatie

over

contact

<

>

Het Kleed van Meerburg © 2010

Meerburg, Leiden

 

Project van Tijdelijk Zicht,

i.s.m. Nynke Deinema

 

Met dank aan:

Wijken voor Kunst, Woningcorporatie De Sleutels, Woningcorporatie Portaal, Buurthuis Matilo.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Meerburg is een wijk van Leiden, waar weinig voorzieningen zijn en die wel wordt aangemerkt als de ‘vergeten wijk’ van Leiden omdat deze voorheen werd aangezien als onderdeel van Leiderdorp. Vroeger was er veel sociale samenhang, maar nu is er weinig contact onderling terwijl daar wel behoefte aan is.

 

Nynke Deinema en Caroline de Roy hebben hier op ingespeeld door in gesprekken met buurtbewoners te vragen naar ‘wat je altijd al hebt willen weten en nooit hebt durven vragen’ aan mede-flatbewoners. Een vraag en antwoord ‘spel’ tussen de bewoners dus. Deelnemers aan het project werden ook gevraagd oude kledingstukken af te staan. Hier is een heel groot kleed van gemaakt waar op een poëtische wijze fragmenten uit de vraaggesprekken werden verwerkt. Het Kleed van Meerburg is een afspiegeling van wat er leeft bij bewoners van de buurt, zowel qua inhoud als qua vorm en was op de dag van de picknick voor iedereen te lezen en te ervaren.

 

Het project heeft een vervolg gekregen, waarbij het Kleed verwerkt is tot fotosculpturen. Deze zijn geplaatst in 20 portieken van de bewoners als poëtische herinnering aan die ene mooie dag in september. Iedere portiek heeft 5 unieke bedrukte acrylaatplaten van het kleed. Alle bewoners hebben ook een setje ansichtkaarten gekregen van Het Kleed van Meerburg.