caroline de roy

educatie

over

contact

<

>

een mengeling van feit, fictie, legende, folklore en fantasie

Het Land Delfland © 2009

 

Project van Tijdelijk Zicht
i.s.m. Nynke Deinema

 

Met dank aan:
Stadsdeel Amsterdam-Slotervaart, woningcorporatie Far West,
Stichting Doen en het Prins Bernard Cultuurfonds.

 

Verhaal over Het Land Delfland van Nelleke Zandwijk

 

Het Land Delfland Bladnieuws

 

in de pers

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Kunstproject over het wel en wee van het Delflandplein - een plein in Slotervaart, Amsterdam-West, dat op het punt staat een grootscheepse verandering te ondergaan.

 

In de voormalige videotheek op het Delflandplein is een nieuw land ontstaan, Het Land Delfland; compleet met ministers, rituelen, landkaarten en gerechten. Bewoners en winkeliers van het Delflandplein hebben met hun verhalen en herinneringen de ingrediënten aangeleverd voor dit project dat i.s.m. schrijfster Nelleke Zandwijk is uitgevoerd. Het land is een mengeling van feit, fictie, legende, folklore en fantasie.

 

Feiten

Het begon met dokter Romeyn die veertig jaar geleden op het Delflandplein praktijk hield in een tent. Voeg daar de komende renovatie aan toe, de verhuizing van de bewoners, de onzekerheden daarover en dan is het niet zo vreemd dat het zich allemaal afspeelt in tenten. In de voormalige videotheek is er onder meer een tent die beplakt is met haar van de buurtkapper, een apothekerstent waar je een gouden pil kunt halen en een mannentent die gemaakt is van mannenkleding (refererend aan alle confectie in deze buurt). Ook zijn er andere dingen te zien en te beleven in de rumte, zoals een video met taalinstructie, een verhalenverteller, Delflands eten en drinken en een heus volkslied.

 

Fictie

Omdat er geen zon is moeten de bewoners rinha’s, zilveren bolletjes, offeren om deze in Delfland te krijgen. De moenda’s, vrouwen, hebben het voor het zeggen en bepalen de regels, want Delfland is een matriarchaat. De menels, mannen, zijn goed in het uittrekken van veren van de cuara’s en het opgraven van koabs. Maar niet alles is pais en vree. Je hebt tentloze menels en moenda’s die uit ballorigheid hun linkerschouder niet bedekken en daarmee het kwaad aantrekken. Ook weigeren ze hun haar te offeren in de offertent. En wie past de mantel van de Ningningnok?